AMICA

Enkel te gebruiken met de Goederenverzekeringspolis van Antwerpen dd. 20.04.2004

 

“OORLOGSRISICO’S VOOR HET VERVOER VAN GOEDEREN PER POST”

 

Clausule CN302 van de Koninklijke Belgische Vereniging van Transportverzekeraars v.z.w.

dd. 27 mei 2004

 

 

VERZEKERDE RISICO’S :

 

1       Volgens uitdrukkelijke overeenkomst en tegen betaling van een bepaalde, overeen te komen of desnoods te arbitreren premie, dekt deze verzekering zonder franchise het verlies of de schade aan de verzekerde goederen en/of zaken veroorzaakt door :

 

1.1 oorlog, burgeroorlog, revolutie, muiterij, opstand of de daaruit ontstane burgerlijke onlusten of elke vijandige daad gepleegd door of tegen een oorlogvoerende macht;

1.2 kaping, inbeslagneming, arrest, onder dwangbevel plaatsen of detentie die het gevolg zijn van de risico’s verzekerd onder 1.1. hiervoor, alsook de gevolgen ervan of van iedere poging daartoe;

1.3 achtergelaten mijnen, torpedo’s, bommen of andere achtergelaten oorlogswapens;

1.4 andere oorlogsrisico’s bepaald in de Belgische wet of in de Goederenverzekeringspolis van Antwerpen dd. 20.04.2004.

 

2       De verzekering dekt eveneens voor het deel van het vervoer over zee :

 

de bijdrage in averij-grosse en de hulp- en bergingskosten gemaakt ten einde de schade ten gevolge van één van de onder deze clausules gedekte risico’s te vermijden of die met zulk vermijden verband houden, wanneer zij te betalen zijn overeenkomstig de Belgische wet, de York-Antwerp Rules, de bepalingen van het bevrachtingscontract of volgens de ter zake van toepassing zijnde wetten en gebruiken.

 

UITSLUITINGEN :

 

3       Van deze verzekering zijn uitgesloten :

 

3.1     elke aanvraag tot vergoeding voor het wegvallen of het niet-voltooien van de verzekerde reis;

3.2     verlies, schade of kosten met betrekking tot de risico’s vermeld in de laatste in voege zijnde clausule van de BVT : “Uitsluiting van Radioactieve Besmetting, van Chemische, Biologische, Biochemische en Elektromagnetische Wapens, en Uitsluiting van Abandonnement van Radioactieve Goederen”;

3.3     verlies, schade of kosten die het gevolg zijn van het eigen gebrek of de aard van de verzekerde goederen en/of zaken.

 

4       Behoudens de gevallen van kaping, inbeslagneming, arrest, onder dwangbevel plaatsen of detentie en de gevallen voorzien in artikel 2, komt slechts de materiële schade aan de verzekerde goederen en/of zaken ten laste van de verzekeraars.

Zijn met name uitgesloten :

 

4.1 opslag- en andere verblijfkosten;

4.2 elke vergoeding voor vertraging in de aankomst van de verzekerde goederen en/of zaken en het koersverschil dat hiermee gepaard kan gaan;

4.3 verlies of schade ontstaan door een in- of uitvoerverbod.

 

ABANDONNEMENT :

 

5...... De bepalingen van artikels 12 en 13 van de Goederenverzekeringspolis van Antwerpen dd. 20.04.2004 zijn van toepassing, doch abandonnement kan slechts ingeroepen worden enkel in de gevallen van materiële schade en/of verliezen voor ten minste ¾ van de waarde indien die voortvloeien uit een gevaar verzekerd door deze clausule.

 


DUUR VAN DE RISICO’S :

 

6       De verzekering vangt aan op het moment waarop de verzekerde goederen en/of zaken het magazijn of de opslagplaats verlaten op de plaats waar de verzekerde reis aanvangt en loopt door tot op het moment van hun aankomst op het adres dat vermeld staat op het postcollo.

 

SLOTBEPALINGEN :

 

7       In afwijking van artikel 204 van het Wetboek van Koophandel, Boek II, worden de verzekeraars van de dekking van de gewone risico’s vrijgesteld.

 

8       De geschillen tussen verzekerde en verzekeraars zullen beslecht worden volgens de bepalingen van de Goederenverzekeringspolis van Antwerpen dd. 20.04.2004, gesteld zijnde dat deze verzekering in ieder opzicht onderworpen blijft aan de Belgische wetgeving terzake.